Livet i Skagerrak

 

Få känner till det och ännu färre har verkligen upplevt det, men på Sveriges västkust i Skagerraks mörka vatten finns ett färgsprakande djurliv som inte har någon motsvarighet någon annanstans i hela Sverige. Anledningen till det är att vi här finner Sveriges saltaste vatten, ett vatten som har samma salthalt som världshavet haft i årmiljoner. 

 

En av de absolut vackraste fiskarna på västkusten är blågyltan. Under parningssäsongen under försommaren ståtar hanarna i sina allra vackraste färger. Märkligt nog har de vackert blå hanarna tidigare i livet fungerat som honor. Blågyltan är nämligen en könsbytare som börjar sitt liv som hona och om de blir tillräckligt gamla och tar sig högst i den hierarki som råder inom reviret då byter de kön till hane.

 

Ni får möta välkända djur såsom hajar och hummer, men också mindre kända djur som de otroligt vackra nakensnäckorna och de brännande anemonerna. Anemoner är fastsittande vackert färgade koralldjur som utseendemässigt påminner om blommor.

 

Utöver anemoner har vi många andra koralldjur i svenska vatten och vi har faktiskt även korallrev, precis som i tropikerna. Till skillnad från tropikernas korallrev så växer våra rev förhållandevis djupt och de föredrar kallt vatten, annars är likheterna slående. I båda miljöerna finns till exempel ett färgsprakande och myllrande djurliv som är starkt knutet till revet.

 

Blåstråle

 Blågyltan är troligen västkusten färggrannaste fisk

 

 

Urticina felina

 Anemoner är färgglada och stillasittande koralldjur 

 

Nakensnäcka

 Nakensnäckor har ofta starka varningsfärger  

 

Bläckfisk

 I Sverige har registrerats fler än 15 bläckfiskarter 

 

 

Powered by Tervix Touch!