Marinbiolog och undervattensfotograf som älskar havet

 

Anders Salesjö

Foto: Daniel Dahlström     

 

Anders Salesjö är född 1966 och uppvuxen i Skövde. Redan under uppväxtåren intresserade han sig mycket för djur- och växtliv i vatten. Vid tolv års ålder gick han med i Skövde Sportdykarklubb och sedan dess har hans intresse för dykning och livet i havet bara blivit större med åren. 

 

Anders lämnade snart Skövde för att studera biologi vid universitetet i Göteborg och bosatte sig senare i Lysekil på västkusten. Där lever han med barnen Axel och Olivia. Sitt dagliga jobb har han vid Gullmarsgymnasiet i Lysekil där han arbetar som lärare i marinbiologi.

 

Utöver sitt vanliga jobb har Anders även en del undervisning för Göteborgs Universitet, bland annat vid Sven Lovén Center för marina vetenskaper. Dessutom är han en ofta anlitad föredragshållare, kursledare, dykresearrangör och artikelförfattare.

  

Anders är en av Skandinaviens absolut främsta undervattensfotografer. Han är nordisk och flerfaldig svensk mästare i undervattensfoto och har representerat Sverige vid flera VM arrangerade av CMAS (Confédération Mondiale des Activités Subaquatiques). Sedan 2006 är han invald som medlem i föreningen Naturfotograferna/N. Mest känd är han för sina djurbilder från nordiska vatten. Många års aktivt fotograferande i våra hemmavatten har lett till att han idag har Sveriges största bildarkiv över nordiska marina djur. Efter en mängd resor och flera års arbete utomlands har han också ett stort bildarkiv med marina djur från andra delar av världen.

 

Anders är ambassadör för det välrenomerade dykreseföretaget Scuba Travel samt expeditionsledare för UV-fotoresor hos Exposure Expeditions. Genom deras försorg håller han regelbundet i gruppresor med inriktning mot marinbiologi och undervattensfotografering. De flesta dyken sker dock vid Sveriges och Norges kust, men de senaste åren har han även vänt blicken mot våra svenska sjöar och vattendrag. Att fotografera i dessa vatten har varit en spännande utmaning som varit betydligt svårare att bemästra än att jobba i tropikernas klara vatten.

 

Våren 2013 blev Anders utvald till att tävla i ämnet fiskar i TV4:s frågelek "Fantasterna". Han vann då programmet samt klarade även "den omöjliga frågan" och kan därmed titulera sig en av Sveriges främsta fiskfantaster. Under årens lopp har han även fått en mängd utmärkelser för sitt fotograferande. Några av dessa kan ni se under länken till vänster.

 

Bli gärna vän med Anders på Facebook för att få information om hans pågående resor, föreläsningar, kurser och andra projekt.

 

Anders Salesjö | Skapa en profillänk

 

Powered by Tervix Touch!