Komodo, Indonesien juli 2019 

 

I området kring kring Komodo i Indonesien finns en enormt stor mångfald av marina djur. Här finns de storvuxna djuren som hajar, mantor och sköldpaddor, men vi har också gigantiska fiskstim samt ett myller av de små fascinerande varelser som Indonesien är så vida kännt för. Pygmésjöhästar, spökkantnålar, färgglada nakensnäckor och diverse symbiontiskt levande räkor och krabbor är vardagsmat i detta område. Nedanstående lite längre film beskriver resan till Raja Ampat ganska väl:

   

 Spökkantnålar

 

 

Anders Lundin på Sveriges television Naturfilm besökte nyligen Raja Ampat i Indonesien och gjorde en fascinerande undervattensfilm från området. Överväger du att följa med på denna dykresa ska du definitivt se denna film som heter: Ett annat liv.

 

I Raja Ampat  kommer vi med stor sannolikhet få uppleva ett flertal hajarter. Precis som på de flesta andra ställen i Asien kan vi uppleva vitspetsad revhaj och svartspetsad revhaj. Typisk för området är en platt hajart som heter wobbegong. Det finns sju olika arter i Australien och Asien, men en av dem lever bara i området kring Raja Ampat. 

 

 

En annan märklig hajart i området är en långsmal, liten haj på upp till en meter som kallas epåletthaj. Epåletthajen är väldigt speciell på så vis att den faktiskt promenerar fram över revet. Den lever på några få meters djup och är huvudsakligen aktiv i skymningen och under natten.

 

 

 

Hela dykresan i Indonesien är förlagd till World Wide Dive and Sails mycket bekväma liveaboard-båt Indo Siren. Här njuter du av den allra bästa tänkbara service samtidigt som vi har suverän korallrevsdykning.

 

 

Under liveaboardresan med Indo Siren kommer vi få uppleva fantastiskt välbevarade korallrev med ett myller av djurliv, både stort och smått. De välbevarade korallreven med sin stora mångfald är det som gör dykningen i Raja Ampat så speciell. I området finns faktiskt hela 75% av världens totala antal stenkoraller.

 

 

 

Bland alla dessa koraller finns en mängd små fascinerande korallrevsfiskar, Tittar man närmare på de färgglada hornkorallerna finner man ofta flera olika arter av pygmésjöhästar. De sitter ofta två och två; en hane och en hona tillsammans.

 

 

 

Sjöhästar är nära släkt med spökkantnålar, båda ingår i en fiskgrupp som kallas rörmunnar. Namnet kommer från att överkäken vuxit ut till ett långt rör som används för att suga in födan med. Denna fiskgrupp kommer vi lära oss mer om under vår resa.  

 

 

 

För att lära oss mer om det fascinerande djurlivet på korallrevet kommer Scuba Travels expeditionsledare Anders Salesjö att hålla ett antal kortare samlingar under resan. Hela tiden finns det också möjlighet att få personliga råd, tips och hjälp för att utveckla din undervattensfotografering. Under resans gång kommer vi ha samlingar som bland annat kommer beröra:

 

  • Makrofotografering
  • Koraller - revets byggmästare
  • Giftiga och farliga marina djur
  • Vidvinkelfotografering
  • Korallrevsfiskar i Indonesien
  • Rörmunnar - märkliga fiskar med sugrör
  • Hot mot korallreven
  • Fotografernas bästa bilder från resan 

 

Exempel på fler djur du kan uppleva samt bilder du kan ta under denna resa finner du här

 

Mer detaljerad info om resan finner du i en utförlig PDF-fil som du hämtar hem här.

 

Resans Facebook-grupp finner du här.

 

Bokar resan gör du hos Scuba Travel +46 (0)301 22100 eller info@scubatravel.se

 

Powered by Tervix Touch!